1- دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2- گروه روانشناسی و اموزش کودکان استثنایی دانشگاه تهران، تهران، ایران ، afrooz@ut.ac.ir
3- دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (3069 مشاهده)
زمینه: یکی از علل اصلی بروز و تکرار معلولیت در خانواده سابقه و وضعیت زیستی والدین در دوران قبل و حین بارداری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تحلیلی ویژگیهای زیستی والدین خویشاوند و غیرخویشاوند با بیش از یک فرزند استثنایی به منظور تدوین برنامه مداخلات پیشگیرانه، آموزشی و حمایتی انجام شد.
روش: پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی-تحلیلی و از نظر روش پس رویدادی بود. جامعه آماری شامل والدین دارای بیش از یک فرزند استثنایی خویشاوند و غیر خویشاوند استان مازندران در سال 1396 و نمونه مورد مطالعه شامل 150 خانواده دارای بیش از یک فرزند استثنایی با روش نمونهگیری، تصادفی ساده و چند مرحلهای انتخاب گردید. ابزار پژوهش، پرسشنامه بررسی ویژگی زیستی، شناختی، روانی و اجتماعی والدین افروز بوده که با مصاحبه با والدین تکمیل گردید. برای پاسخ به سؤالهای پژوهش، از مدل آماری مجذور کای با ضریب تعیین استفاده شده است
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد در ویژگیهای زیستی رابطه معناداری بین سن پدر و مادر، تعداد فرزندان خانواده، ترتیب تولد پدر و مادر در خانواده، وضعیت سلامت پدر و مادر و وضعیت مادر در دوران بارداری از نظر: مبتلا به بیماریهای غدد و داخلی، دیابت، صرع، مسمومیت، سابقه ویار، در معرض اشعه X ، ضربه شدید به شکم، سابقه مصرف دارو و قرص آهن، تحرک و استراحت، سقط جنین و طول بارداری در والدین خویشاوند و غیرخویشاوند وجود ندارد. رابطه معناداری بین سابقهی معلولیت در خانواده پدر و مادر، وضعیت مادر در دوران بارداری از نظر: بیماری خاص، تب شدید، سابقه خونریزی، وضعیت تغذیه در والدین خویشاوند و غیرخویشاوند وجود دارد.
نتیجه گیری: با توجه به تاثیر متغیرهای زیستی و وضعیت بیماری مادر در دوران بارداری در پدیآیی، تکرار و تشدید معلولیت اقدامات پیشگیرانه و مشاوره زنتیک در ازدواجهای فامیلی و خانوادههای دارای فرزند معلول باید در الویت قرار گیرد.
نوع مطالعه:
اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
عمومي دریافت: 1397/10/23 | ویرایش نهایی: 1398/10/3 | پذیرش: 1397/11/21 | انتشار: 1398/10/3 | انتشار الکترونیک: 1398/10/3
ارسال پیام به نویسنده مسئول