1- دانشگاه اصفهان
2- دانشگاه اصفهان ، a.ghamarani@edu.ui.ac.ir
چکیده: (3227 مشاهده)
زمینه و هدف: افق زمانی یک سازه روانشناختی است که بیانگر ارتباط فرد با زمان است. کمتوانی ذهنی نیز با محدودیتهای اساسی در کارکرد هوشی و رفتار سازشی در دوره رشد مشخص میشود. تولد و حضور کودک کمتوان ذهنی، خانواده را با مشکلات زیادی مواجه میسازد و در افق زمان بر کمیت و کیفیت روابط والدین و اعضای خانواده تاثیر میگذارد. افق زمانی نیز برخاسته از فرایندی شناختی است که تجربه انسان را به ساختارهای زمانی گذشته، حال و آینده نسبت میدهد. نظریه افق زمانی دارای پنج عامل به نامهای گذشته مثبت، گذشته منفی، حال لذتگرایانه، حال قضا و قدری و آینده است.
نتیجهگیری: در نظریه افق زمانی، فرض بر این است که ادراک شخص از زمان بر تصمیمگیری وی موثر است و اثرات روانشناختی تحت تاثیر ساختارهای زمانی گذشته، حال یا آینده قرار میگیرد. اگرچه صفات مختلف افراد نسبتاً ثابت هستند ولی پژوهشهای مقدماتی نشان دادهاند که میتوان آنها را از طریق فرایند درمان تغییر داد. تفاوتهای فردی در نظریه افق زمانی با پیامدهای عاطفی، شناختی و رفتاری همخوانی دارد. پژوهشها نشان دادهاند که افق زمانی به بهزیستی فردی و تجربههای عاطفی شخصی وابسته است و بر فرایندهای شناختی و همچنین روابط اجتماعی تاثیر میگذارد. در این مقاله، مبانی نظری رویکرد افق زمانی بررسی و برنامهای برای والدین کودکان کمتوان ذهنی تدوین شد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
كم توان ذهني دریافت: 1396/11/22 | ویرایش نهایی: 1398/7/30 | پذیرش: 1397/4/2 | انتشار: 1397/10/21 | انتشار الکترونیک: 1397/10/21
ارسال پیام به نویسنده مسئول