۱۱ نتیجه برای Adhd
سعید رحیمی،
جلد ۱، شماره ۱۰۰ - ( ۲-۱۳۸۹ )
چکیده
یکی از اهداف آموزش و پرورش در کشورهای در حال توسعه،توجه به نیازهای دانشآموزانی است که به لحاظ ویژگیهای جسمی،روانی،ذهنی،اجتماعی و رفتاری دارای کمتوانی بوده و این کمتوانی آموزش ویژه را برای این گروه ضروری میکند.(افروز،۱۸۳۱.ملکپور،۸۷۳۱.)یکی از این گروهها دانشآموزان دارای رفتارهای سازش نایافته یا ناسازگار است که در یک یا چند ویژگی روانی-رفتاری دچار مشکلات این گروه از دانشآموزان که اغلب دارای هوش بهنجار هستند.اختلال بیشفعالی همراه با کمبود توجه است. این اختلال از نظر رشدی با گسترهی کوتاه توجه ،بیشفعالی و تمرکز ضعیف روی تکالیف درسی و فعالیتهای روزانه مشخص شده است و دارای الگوهای رفتاری ناپایدار است (نقل از هاتقی،۸۷۳۱).این اختلال در طبقهبندی انجمن آمریکایی بیماریهای روانی جزء اختلالات کمبود توجه و رفتار ایذایی یا اختلال حرکتی اغتشاشگر محسوب میشود.در این خصوص رشد مهارتهای حرکتی این کودکان و تأثیرپذیری آن بر فرآیندهای شناختی چون تمرکز ،دقت و توجه از اهمیت خاصی برخوردار است. این مقاله در نظر دارد با استفاده از این رویکرد و تمرینهای حرکتی در قالب حرکت درمانی شرایط افزایش توجه و میزان تمرکز دانشآموزان ADHD سنین ابتدایی را تسهیل کرده و زمینهی سازگاری لازم در کلاس درس و منزل را برای آنها فراهم کند.
منصوره قربانی روچی،
جلد ۲، شماره ۵۴ - ( ۴-۱۳۸۵ )
چکیده
عاملهای بالقوه مهم دیگر در افزایش میزان ADHD ،افزایش تعداد کودکانی است که به دلیل شاغل بودن مادر از برنامههای گروهی و خارج از خانه حمایت میشوند،که تقاضاهای کودکان را برای یادگیری مهارتهای تحصیلی در برنامههای گروهی بالا میبرد و به همان نسبت حمایت بسیاری از کودکان و خانوادهها کاهش مییابد. اگر همانطور که کاماراتا و گیبسون میگویند اختلال نارسایی توجه/بیشفعالی و کودکان پیشدبستانی بر چارچوب فرایند تأثیر داشته باشد،پس ممکن است ADHD تأثیرات قابل اندازهگیری بر فراگیری زبان داشته باشد. اگرچه هم DSMIV و هم ICD۱۰ ،شناسایی اولیه ADHD را لازم میدانند،معیارهای به کار گرفته شده آنها برای کودکان سنین پیشدبستانی به دلایل زیر مشکلدار به نظر میرسد:۱. پژوهشگران میگویند: گرچه پژوهش محدود و نقصهای روششناسی آن مشخص شده است،پژوهشهای تجربی نشان میدهد که هر سه رویکرد در کاهش نشانههای ADHD در کودکان پیشدبستانی مؤثر بوده است. پژوهشگران نتیجه گرفتهاند که بیشتر متخصصان در این زمینه،مداخله برای کودکان پیش دبستانی با ADHD را که ترکیبی از رویکردها است و نوعا شامل محرک درمانی و مدیریت رفتار در خانه و مدرسه میباشد،تأیید مینمایند. در یک بررسی در سال ۲۰۰۲، مک گی و همکاران نتیجه گرفتند که آموزش والدین میتواند تعاملات والد-کودک را در برنامههای خانه بهبود دهد و چند برنامه برای جهتدهی به این رویکرد اختصاص داده شده است.
جهانشیر توکلی زاده،
جلد ۲، شماره ۶۶ - ( ۳-۱۳۸۶ )
چکیده
بررسی یاد شده از این پیشنهاد حمایت می کند که دارو درمانی برای کودکان با تشخیص HKD باید نخستین گام فعالیت درمانی در ترکیب با سایر مداخله های مؤثر و مناسب باشد . اگرچه ممکن است نشانه های همبود با اختلال پاسخ به دارو درمانی را تغییر دهد، برای کودکان دارای ADHD/HKD و همبودهایی از قبیل اضطراب، اختلال سلوک و اختلال نافرمانی مقابل های اتخاذ یک رویکرد ترکیبی توصیه شده است. درمان ADHD با توجه به حضور همبودها متفاوت بوده و با تعیین اینکه کدام یک از وضعیت های همزمان باید بعنوان تشخیص اولیه در نظر گرفته شده و ابتدا درمان شود باز هم پیچیده میشود. ج) رهنمودهای دارو درمانی، نکات عمده ورود به درمان : تصمیمگیری در مورد کاربرد صرف دارودرمانی، رفتار درمانی یا یک رویکرد چند بعدی باید بر اساس شدت نشانههای ADHD و ملاکهای تشخیصی بکار رفته در یک تشخیص باشد. الگوریتم ۲ : ADHD و اختلال سلوک ( شامل ODD با نشانههای شدید پرخاشگرانه/ طغیانها) ز) هنگامی که ADHD با اختلال سلوک همبود شده است، ADHD باید به عنوان تشخیص اولیه در نظر گرفته شود مشروط بر اینکه بیمار خود یا دیگران را در معرض خطر معنیدار قرارندهد. ح) اتخاذ یک رویکرد چند بعدی در درمان؛ ضروری است: مؤثر بودن مداخلههای روانی اجتماعی در درمان اختلال سلوک نشان داده شده و باید به عنوان درمان سطح اول برای ADHD و اختلال سلوک شمرده شود.
فرح بخشایی، رویا سیری،
جلد ۳، شماره ۴۴ - ( ۵-۱۳۸۴ )
چکیده
در فایل منابع موجود می باشد
مسعود نوری،
جلد ۳، شماره ۱۰۳ - ( ۶-۱۳۸۹ )
چکیده
یکی از شایعترین اختلال های رفتاری کودکان و نوجوانان که بیشترین پژوهشها را به خود اختصاص داده است، اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی ADHD است. اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی ، یک اختلال زیستی و عصب شناختی است که ۳ تا ۷ درصد دانشآموزان را در بر میگیرد. ADHD بیش از هر اختلال دیگر باعث میشود که آموزگاران مدارس عادی اقدام لازم را برای ارجاع این دانشآموزان به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی به عمل آورند، لذا استفاده از راهکارها و رویکردهای درمانی و آموزشی مناسب و اقدام به موقع همراه با مدیریت رفتار در کلاس میتواند اختلالات رفتاری و یادگیری این دانشآموزان را مرتفع نماید.
عطیه حاجی بابایی راوندی، پریسا تجلی، افسانه قنبری پناه، منصوره شهریاری احمدی،
جلد ۳، شماره ۱۷۵ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه مهارت های تحمل پریشانی بر سلامت عمومی و سازگاری زناشویی
مادران دارای فرزند با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود.
روش پژوهش: طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این
پژوهش شامل تمامی مادران دارای دانش آموزان ۷ تا ۱۱ ساله با اختلال نقص توجه/بیش فعالی )بیش فعالی غالب( در
سال تحصیلی ۱۴۰۰ - ۱۴۰۱ شهر تهران بود. حجم نمونه شامل ۳۰ نفر بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و
در دو گروه آزمایشی و گواه جایدهی شدند. برای گروه آزمایشی، برنامه مهارت های تحمل پریشانی اجرا شد در حالیکه گروه
گواه آموزشی دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل مقیاس سلامت عمومی ) گلدبرگ و هیلر، ۱۹۷۲ ( و مقیاس سازگاری زناشویی
)اسپانیر، ۱۹۷۶ ( بود. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که مهارت های تحمل پریشانی بر بهبود سلامت عمومی و سازگاری زناشویی در مراحل پس آزمون
و پیگیری تأثیر معنا دار داشته است. ) ۰۱ / .)P>۰
نتیجه گیری: شواهد به دست آمده نشان می دهد که مهارت های تحمل پریشانی در افزایش سلامت عمومی و سازگاری
زناشویی مادران دارای فرزند با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی مؤثر است.
منصوره قربانی روچی،
جلد ۴، شماره ۴۵ - ( ۶-۱۳۸۴ )
چکیده
اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی با تعدادی از مشکلات ثانویه و اساسی همراه میباشد. نشانههای اساسی مواردی مانند بیتوجهی، بیشفعالی و تکانشگری هستند که اغلب با داروهای محرک مانند ریتالین درمان میشوند. نشانههای ثانویه مشکلاتی را در سلوک، ارتباطات و مهارتهای مقابلهای منعکس مینماید و اغلب با آموزش والدین و موارد دیگر روان درمانی، درمان میشود. در این تحقیق، تأثیر آموزش والدین در کاهش نشانههای ثانویه مخصوصا در مورد تأثیرهای آن در خانه فراگیر و کامل نبوده است. علاوه بر این، تعداد کمی از دختران به عنوان شرکتکننده در تحقیق به کار گرفته شدهاند.
محمدرضا ذوقی پایدار، ابوالقاسم یعقوبی، صفدر نبی زاده،
جلد ۴، شماره ۱۴۱ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه: اختلال کمتوجهی-بیش فعالی یکی از اختلالهای شایع در کودکان است. نارساییهایی که در اثر این اختلال به وجود میآید، برکودکان در خانه، مدرسه، اجتماع و بین همسالان تاثیر میگذارد. هدف این پژوهش، مقایسه شیوه درگیری و عوامل موثر در مداخله والدین درباره یادگیری دانشآموزان با اختلال کمتوجهی-بیش فعالی و دانشآموزان عادی بود.
روش: روش پژوهش حاضر از نوع علی-مقایسهای بود. شرکتکنندگان در این پژوهش دانشآموزان پایه سوم ابتدایی بودند که از بین آنها ۱۰۰ نفر (۵۰ نفر عادی و ۵۰ نفر با اختلال کمتوجهی-بیش فعالی) انتخاب شدند. آزمون هوشی ریون، پرسشنامه خانواده-مدرسه، پرسشنامه شیوه درگیری والدین، مقیاس کانرز والدین و معلمان به عنوان ابزارهای پژوهش به کار رفتند. به منظور تحلیل دادهها از تحلیل واریانس و آزمون تی مستقل استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد شیوه درگیری والدین دارای کودکان عادی از نوع ابزاری و والدین دارای کودکان با اختلال کمتوجهی-بیشفعالی از نوع کنترلی است. درمورد جنسیت نیز نتایج نشان داد شیوه درگیری ابزاری و شیوه درگیری کنترلی در پسران (عادی و با اختلال کمتوجهی-بیشفعالی) بیشتر از دختران (عادی و با اختلال کمتوجهی-بیشفعالی) است ( ۰۱/۰P<). درمورد عوامل موثر در مداخله والدین نیز نتایج نشان داد بین میانگین همه عاملها در سطح ( ۰۱/۰P<) در والدین کودکان عادی و کودکان با اختلال کمتوجهی-بیشفعالی غیر از عامل دعوت مدرسه ( ۰۵/۰P> ،۹۰/۰t=) تفاوت وجود دارد.
نتیجهگیری: یافتههای این پژوهش نشان داد والدین کودکان عادی در تعامل با کودکان بیشتر از شیوه ابزاری و والدین کودکان با اختلال کمتوجهی-بیشفعالی بیشتر از شیوه کنترلی استفاده میکنند. همچنین نتایج نشان داد والدین هر ۲شیوه تعامل ابزاری و کنترلی را در ارتباط با پسران نسبت به دختران بیشتر به کار بردند. از عوامل موثر در مداخله والدین نیز به جز عامل دعوت مدرسه میانگین همه عوامل در والدین کودکان عادی و کودکان با اختلال کمتوجهی-بیشفعالی متفاوت بود.
دکتر احمد قره خانی، خانم مهناز اکبرنیا،
جلد ۵، شماره ۱۲۷ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی از بیشترین اختلالات رفتاری شایع در کودکان است و با مجموعه ای از نشانه ها، شامل سطوحی از رفتارهای تکانشی، کمبود توجه و بیش فعالی رشد نیافته مشخص می شود. بیشتر کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی حداقل از هوش طبیعی برخوردارند و شمار زیادی از آن ها تیزهوش هستند (مظفری مکی آبادی و عدل، ۱۳۸۹). انتظار معمول ما این است که یک کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی دچار مشکلات دیگر مانند کم توانی ذهنی، تحصیلی و حتی برخی مشکلات روانی باشد. ولی واقعیت این است که این اختلال فقط محدود به این افراد نیست بلکه در تیزهوشان نیز دیده می شود (اصغری هاوستین، ۱۳۸۶ ). شباهت ها در زمینه مشکلات اجتماعی دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی و دانش آموزان تیزهوش بسیار زیاد است و به همین دلیل اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند. در این مقاله ویژگی ها و تشخیص افتراقی کودکان تیزهوش با اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی از دیگر دانش آموزان بیش فعال توضیح داده شده است .
دکتر عباسعلی حسین خانزاده،
جلد ۸، شماره ۱۲۱ - ( ۸-۱۳۹۲ )
چکیده
اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی بر اساس وجود مشکلاتی در توجه، بازداری، مهار تکانشگری و سطح فعالیت تعریف می گردد. بر اساس نتایج پژوهش ها، کودکان مبتلا به این اختلال در حیطه های مهمی مانند حافظه کاری و کنش های اجرایی که در تحول بعدی فرد بسیار مهم می باشند، دارای ضعف هستند. این کنش ها به کودک اجازه می دهد تا رفتار خود را بازبینی کرده و مطابق با آن تغییر دهد. اغلب اوقات مشکلات کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در کنش-های اجرایی در تمامی حیطه های تحصیلی، اجتماعی و رفتاری او تبلور می یابد. بنابراین کودکان مبتلا به این اختلال بر اساس گزارش همسالان، والدین و معلمان دارای مشکلات عمیق در برقراری روابط با همسالان هستند. شواهد حاکی از آن است که این مشکلات اجتماعی از دوره کودکی تا نوجوانی و بزرگسالی ادامه دارد. این یافته در هر دو جنس و در هر شکل از اختلال صادق است. به طور کلی درک قابلیت اجتماعی کودکان مبتلا به نارسایی توجه/ بیش فعالی به بررسی برخی از جنبه های تحولی مانند تصور از خود، کنش های اجرایی و حافظه کاری در آنها بستگی دارد. همچنین بررسی ریخت های مختلف این اختلال حاکی از آن است که کودکان با ریخت غلبه بر نارسایی توجه در مقایسه با ریخت ترکیبی اختلال، کمتر پرخاشگر بوده و از گوشه گیری بیشتری برخوردار هستند و در نتیجه به میزان بیشتری توسط همسالان مورد بی توجهی و غفلت قرار می گیرند. بدین ترتیب مقاله حاضر ضمن توصیف اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی از بعد کنش وری اجتماعی سعی بر آن دارد تا روش های خاص سنجش و عوامل ایجاد کننده نارسایی اجتماعی در کودکان مبتلا به این اختلال را به تفصیل مورد بحث قرار دهد و در نهایت رویکردهای خاص آموزش مهارت های اجتماعی را به این کودکان بیان کند.
فاطمه پور فریدونی،
جلد ۹، شماره ۷۵ - ( ۱۲-۱۳۸۶ )
چکیده
روش در این پژوهش پیشینه ی ۲۳۳ بیمار که براساس نمرات بالا و پایین مقیاس سنجش نشانه های ADHD بر طبق ملاک DSM-IV انتخاب شده بودند، توسط سه متخصص بالینی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بین محیط خانوادگی نامناسب و بیماران مبتلا به اختلال سلوک و نافرمانی مقابلهای رابطه وجود دارد و محیط خانوادگی نامناسب در میان این بیماران پیامدهایی همچون پذیرش درمان در مؤسسات غیرروانپزشکی، سوءمصرف مواد و الکل را پیشبینی میکند. بهدلیل طبیعت شرایط دشوار و مشترک این اختلالات و درمان آنها، مشخص شدن و تصریح مسأله محیط خانوادگی آنها ، ضروری است اطلاعاتی که در این زمینه وجود دارد در ارتباط با رابطه ی بین اختلالات رفتار آزارشی با محیط خانوادگی در کودکان دچار اختلال سلوک و اختلال نافرمانی مقابلهای بررسی شود . اطلاعات بسیار کمی وجود دارد که نشان میدهد بین محیط خانوادگی بیماران دچار اختلال بیش فعالی و نقص توجه و کسانی که مبتلا به این اختلال نیستند تفاوت وجود دارد. زمانیکه از مقیاس DSM-IV برای تشخیص استفاده شد، تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد نمرات GFES برای پیشبینی اختلال سلوک با توجه به تأثیرات سن، جنسیت و SES ضریب معناداری را نشان میدهد. تحلیل چند متغیری ANOVA با اطلاعات مربوط به پیگیری ((۶۱/۰) ۱۴۲=n) نشان داد بعد از کنترل تأثیرات تشخیص ، سن، جنسیت و SES ، در محیطهای خانوادگی نامناسب احتمال بیشتری وجود دارد درمان در منزل را به جای رفتن به مؤسسات روانپزشکی بپذیرند.