۲۰ نتیجه برای محیط
فرهاد فتحی نژاد، حسین شیری،
جلد ۱، شماره ۲۶ - ( ۲-۱۳۸۳ )
چکیده
در فایل منابع موجود می باشد
ذبیح اله اللهی،
جلد ۱، شماره ۱۰۹ - ( ۲-۱۳۹۱ )
چکیده
این پژوهش دربارهی استفاده از ابزار کمکی جابجایی الکترونیکی۱ موجود ارائه شده تا به افراد نابینا برای حرکت در محیطهای آشنا و ناآشنا کمک شود. همچنین نقاط قوت و ضعف اساسی ابزار کمکی جابجایی الکترونیکی توصیف شده و راهنماییهایی برای طراحی و استفادهی موثر از آنها پیشنهاد گردیده است. همچنین طرح پیشنهادی هم برای توسعه و کاربرد ابزار کمکی جابجایی تهیه شده است. در نتیجه این کار میتواند اولین قدم در جهت شناسایی جنبه های اساسی توسعه ی ابزار کمکی جابجایی برای کمک به تحرک و جهتیابی افراد نابینا باشد.
خانم اکرم پرند،
جلد ۱، شماره ۱۱۴ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
از میان کودکان دارای اختلال، کودکان مبتلا به نارسایی توجه/بیشفعالی بیشترین مشکلات را در کارکردهای تحصیلی دارند. این کودکان به دلیل ضعف در کارکردهای اجرایی و مشکلات رفتاری در توجه و تمرکز بر مطالب درسی، انجام تکالیف درسی، رعایت قوانین و مقررات مدرسه و کلاس و سازگاری با هم کلاسیها با مشکلات جدی مواجهند. این مسائل علاوه بر کارکردهای خانوادگی و تحصیلی بر خودپنداره و اعتماد به نفس آنان تاثیر منفی بر جای میگذارد و کودکان مبتلا را در چرخهای از روابط منفی گرفتار میکند. اغلب این کودکان مشکل هوشی ندارند و باید در مدارس عادی جایدهی شوند و محیط کلاس و برنامه های آموزشی باید با توجه به نیازهای ویژه آنان انطباق داده شود. از آنجایی که کودکان ساعات زیادی را در مدرسه سپری میکنند، لازم است معلمان و سایر کارکنان مدرسه نسبت به ویژگیهای این اختلال، مدیریت رفتار این کودکان در کلاس و شیوههای آموزش آنان شناخت کسب کنند و به این کودکان کمک کنند تا بیشترین بهره را از محیط آموزشی ببرند. به دلیل اهمیت این مسئله پژوهش حاضر با هدف ارائه راهبردهای آموزشی مناسب و روشهای انطباق برنامه و محیط کلاس صورت گرفته است. این پژوهش مروری است و داده های آن با استفاده از مطالعه پیشینه نظری و پژوهشهای انجام شده گردآوری شده است.
زهرا اکبری بیاتیانی، فرح نادری،
جلد ۱، شماره ۱۴۴ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه: اتیسم نوعی اختلال عصبی_ تحولی دوران کودکی است. کودک با اختلال طیف اتیسم در مهارتهای اجتماعی و ارتباطی با مشکلات گوناگونی مواجه است و رفتارهای تکراری و کلیشهای بسیار دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش روش غنیسازی محیطی به والدین در بهبود ارتباط و اجتماعیشدن کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شد.
روش: روش پژوهش آزمایشی با طرح پیشآزمون ـ پسآزمون دارای گروه گواه و پیگیری بود. جامعه آماری شامل همه دانشآموزان با اختلال طیف اتیسم شهر تهران در پایههای آمادگی تا پنجم با دامنه سنی ۷ تا ۱۲ بودند که با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس، ۲۰کودک با اختلال طیف اتیسم از مدرسه آیین مهرورزی انتخابشده و بهطورتصادفی در ۲گروه آزمایش (۱۰نفر) و گواه (۱۰نفر) قرار گرفتند. در این پژوهش از سیاهه ارزیابی درمان اتیسم بهعنوان ابزاری برای سنجش بهبودی کودکان استفاده شد. در ابتدا از هر ۲گروه پیشآزمون گرفته شد، سپس گروه آزمایش در معرض روش مداخلهای غنیسازی محیطی به مدت (۴ماه) قرار گرفت، بعد ازآن از هر ۲گروه پسآزمون گرفته شد و پس از یک ماه مرحله پیگیری صورت گرفت، همچنین برای تحلیل دادهها از تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که آموزش روش غنیسازی محیطی به والدین در بهبود ارتباط و اجتماعیشدن کودکان با اختلال طیف اتیسم موثر بوده (۰۵/۰>p) و این تاثیر تا مرحله پیگیری ادامه داشت.
نتیجهگیری: با توجه به مزایای مداخله والدین در درمان و اهمیت افزایش تعداد ساعات درمانی کودکان با اختلال طیف اتیسم پیشنهاد میشود این روش درمانی در کنار روشهای مرسوم کودکان با اختلال طیف اتیسم به والدین به ویژه مادران آموزش داده شود.
فخرالسادات یوسفی طبایی، مهناز زمانی وایقان،
جلد ۲، شماره ۷۸ - ( ۳-۱۳۸۷ )
چکیده
خندهدار نیست؟ پس والدین برای بهتر شدن رفتار اجتماعی کودک در محیطهای عمومی،چه کمکهایی میتوانند به او بکنند؟ *در محیطهای عمومی برای کاهش احساس «اضطراب در جمع»کودک،با روشهای زیر میتوان به او اطمینان داد که نیازهای جسمانیاش تأمین میشوند: ۱-میانوعده و قوطی آبمیوه به همراه داشته باشید(رفع گرسنگی و تشنگی کودک)، ۲-به کودک اجازه دهید که در محیطهای جدید یا ناآشنا،دوری بزند و آنجا را کمی بررسی کند (ارضای حس کنجکاوی کودک)، ۳-محل سرویس بهداشتی محیط جدید را به کودک نشان دهید؛یا او را درست قبل از ترک منزل به دستشویی ببرید(دفع مواد زائد بدن)، ۴-برای کودک مشخص کنید که این گردش تقریبا چقدر طول میکشد(توجه به نیاز کودک به استراحت)، ۵-مدت زمانی را که کودک باید در یک فضای شلوغ یا محدود سپری کند،به حد اقل برسانید؛و در صورتی که محیط بیش از حد شلوغ است،کودک را به نگهبانی جلوی در ورودی فروشگاه بسپارید تا در آنجا بنشیند و منتظر شما بماند.
محمد امامی،
جلد ۲، شماره ۷۸ - ( ۳-۱۳۸۷ )
چکیده
نیازهای ثانویه از جمله جمعگرایی،پرخاشگری،نیاز به تعلق و خود پیروی از دلایل دیگر رفتار این دانشآموز است. این دانشآموز به تعلق در گروه نیاز دارد،اما رفتار بیرونیاش این نیاز را انکار میکند و میخواهد با عرض اندام بگوید که من به هیچکس نیاز ندارم. همچنین فرد سرکش ممکن است قهرمان دانشآموز دیگر باشد. ۱. آگاه باشید که فرد سرکش معمولا خودش را مانند دیگران درک نمیکند و تصویر نادرستی از خود دارد. ۲. به خاطر داشته باشید علت این رفتار تلافی کردن است،فرد سرکش سعی میکند به آنچه به او آسیب میزند آسیب برساند. به خاطر داشته باشید،پذیرش شکست از سوی این دانشآموز،ممکن است مشکلاتی برای کار او ایجاد کند،بنابراین باید تغییرات و اصلاحات کوچک را در رفتار او زیر نظر بگیرید. ۳:اشتباههای متداول در رویارویی با این دانشآموز برخی داوریهای نادرست و خطاهایی که معمولا رویارویی با این دانشآموزان اتفاق میافتد و میتواند منجر به تثبیت رفتار یا تشدید آن شود.
علی خاکی، مجتبی مهدوی،
جلد ۲، شماره ۱۶۰ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
با وجود اینکه مشکلات و کمتوانیهای ناشی از اختلال طیف اتیسم، همراه همیشگی کودکان با اختلال طیف اتیسم است میتوان با مداخلههای درمانی زودهنگام، زمینۀ لازم جهت توانمندسازی این کودکان را فراهم ساخت. اما نکتهای که نباید از آن غافل شد این است که محیطهای معمول یادگیری براساس نیازها و خلقوخوی کودکان با اختلال طیف اتیسم طراحی نشدهاند و معمارانی که وظیفۀ طراحی فضاهای یادگیری برای این کودکان را برعهده دارند نسبت به مشکلات حسی آنها اطلاعات اندکی دارند، بنابراین قادر به طراحی فضاهای یادگیری برای آنها نیستند. در نتیجه، هدف از پژوهش حاضر، مرور مطالعات صورتگرفته در جهت ارائۀ راهکارهایی برای طراحی فضاهای یادگیری مخصوص کودکان با اختلال طیف اتیسم بود.
باتوجه به اهمیت رعایت مناسبسازی فضاهای یادگیری برای کودکان با اختلال طیف اتیسم، براساس «قانون حمایت از حقوق معلولان»، رهنمودهایی توسط مطالعات مختلف پیشنهاد شده است و رعایت اصولی ضرورت دارد. پژوهش حاضر نشان میدهـد مــطالعات صورتگرفته بر رعایت موارد زیر در طراحی فــضاهای یادگیری مــناسب تأکید کردهاند: ۱) ساختار فضایی قابلدرک و سازمانیافته، ۲) تأمین ترکیبی از فضاهای کوچک و بزرگ، ۳) پیشبینیپذیری، ۴) کنترل بیشتر کودک بر محیط، ۵) درک منظور هر فضا، ۶) مسیریابی، و ۷) طراحی برای تعامل اجتماعی. باتوجهبه کاستیهایی که در این زمینه در ایران به چشم میخورد لزوم از میان برداشتن کاستیها و رعایت اصول طراحی فضاهای یادگیری برای کودکان با اختلال طیف اتیسم، بیش از پیش احساس میشود.
سید مصطفی نچواک،
جلد ۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۰ )
چکیده
نکات و اصول بهداشتی که رعایت و بکار بستن آنها در مراکز آموزش استثنایی از اهمیت بالایی برخوردار است عبارتند از: ۱-ایمنی:قبل از انجام و دست زدن به هر کاری میبایست جنبههای ایمنی آن کار را مدنظر قرار داد. مدیران مراکز آموزشی میتوانند با هماهنگی واحد بهداشت محیط نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی نسبت به جمعآوری این فروشندگان اقدام نمایند،درضمن مربیان بهداشت با ارایه آموزشهای مناسب به دانشآموزان و اولیا آنها میبایست آنها را از عوارض سوء مصرف مواد غذایی عرضه شده توسط این نوع فروشندگان آگاه کنند. برای دانشآموزان استثنایی در این خصوص باید دقت نظر خاصی به خرج داد و در ابتدای هر سال تحصیلی کارت واکسیناسیون آنها را کنترل و براساس جدول زمانبندی شده آخرین جلد راهنمای برنامه کشوری ایمنسازی که در مراکز آموزش استثنایی وجود دارد اقدام نمود حتما لازم است دانشآموزانی که کارت واکسیناسیون آنها ناقص بوده و یا واکسنهای موردنظر را در وقت مقرر تلقیح نکردهاند در اسرع وقت به واحد مبارزه با بیماریهای واگیردار در نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی محل آموزش خود جهت تکمیل کارت واکسیناسیون معرفی گردند.
جمیله ملکی رنجبر،
جلد ۳، شماره ۴۴ - ( ۵-۱۳۸۴ )
چکیده
در فایل منابع موجود می باشد
شهربانو میرزایی،
جلد ۳، شماره ۶۷ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده
در نهایت دانش آموزان باید بتوانند اعداد را بنویسند و اشیاء را برای نشان دادن کمیت ترسیم کنند چیزی که اهمیت دارد این است که ما دانش آموزان را برای نوشتن اعداد در ارتباط دادن آن با مجموعه هایی از اشیاء آموزش دهیم. آموزش دانشآموزان ناتوان اغلب با تشخیص نوع الگو مانند ۴۰ و ۳۰ و ۲۰ و ۱۰ مشکل پیدا میکند و احتمالا به شیوهنامهی منظمی برای کمک کردن به آنها در کشف این الگو نیازمند است، چیزی که اهمیت دارد این است که به دانش آموزان امکان فعالیتهای یادگیری برای کشف این شناخت از خود داده میشود. در آغاز مسایل کلمه از این نظر که برای دانش آموزان خودمحوری و نمایش موقعیت های زندگی واقعی را به همراه دارد خوشایند است و می تواند برای درک تعمیم زبان عملکردهای ریاضی (همانگونه که در موقعیت های واقعی نمایان است) به یک سیستم علامت انتزاعی مؤثر باشد. بنابراین محیط باید تجارب کافی و امکان کنترل در یک سطح واقعی برای کمک به انتقال دانش آموزان از مفاهیم زبان ریاضی و اعمال ذهنی به سطح انتزاعی مورد نیاز برای حل مسأله در اختیار آنها قرار دهد. شیوه مذکور از دانش آموزان می خواهد تا واژه ها و کلمات ریاضی را که نادیده گرفته اند در مسأله بگنجانند (اضافه کنند) این در معطوف کردن توجه دانش آموزان به اطلاعات مربوط به یک مسأله و سازمان دادن و ساختن داده های مورد نیاز برای حل مسأله مؤثر است.
آسیه اخواست،
جلد ۳، شماره ۹۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
در دههی(۱۹۶۰)بازیهای آموزشی توجه بسیاری از راهبران آموزشی را به خود جلب کردند و آنها ارزش رویکرد آموزشی تجربی در افزایش انگیزه و فهم دانش آموزان در محیط های آموزشی را مورد توجه قرار دادند (لیمن سون،۱۹۹۹؛به نقل از بورن هید،۲۰۰۶). در طی دههی(۱۹۸۰)بیشتر پژوهشگران استفاده از بازیهای آموزشی را در کلاس مورد بررسی و تحلیل قرار دادند.و اظهار داشتند که بازیها در انتقال مفاهیم در محیط های یادگیری قدرتمند هستند و باید عناصر یادگیری مشارکتی از قبیل رقابت،تهییج،کنجکاوی، خلاقیت برای تولید یک محیط یادگیری متفاوت درون یک بازی تجربی جای داده شوند(همان منبع). همهی کودکان بازی را دوست دارند،در این میان کودکان و نوجوانان کمتوان ذهنی عمدتا به دلایل مختلف از جمله احساس گریز از کلاسها و برنامههای درسی و فعالیتهای جدی که معمولا منجر به ارزیابی و نقادی میشود،شیفتگی خاصی نسبت به بازی از خود نشان میدهند و بیشتری توان و انرژی خویش را در حال بازی به نمایش میگذارند.توجه به این ویژگی خاص، استفادهی مطلوب از موقعیتها و فرصتهای خوشایند بازی برای انتقال پیام آموزشی،به صورت مستقیم و غیرمستقیم،به شیوهی کلامی یا غیرکلامی و گسترش کنشهای شناختی،توسعهی مهارتهای حرکتی و تعمیق مسئولیتپذیری اجتماعی،از اهمیت فوق العادهای برخوردار است.ازاینرو شایسته است اولیا و مربیان همواره توجه خاصی نسبت به این امر مهم داشته باشند (افزور،۱۳۷۹).
مرضیه عزیزیان،
جلد ۵، شماره ۷۰ - ( ۸-۱۳۸۶ )
چکیده
حافظه کوتاه مدت کلامی ، نامیدن سریع و یادگیری جفتهای متداعی بینایی - کلامی را ارزیابی میکنندنسبت به آزمونهایی که پردازش واجی را به طور واضح ارزیابی میکنند (مانند آزمونهای آگاهی های واجی و رمزگشایی واجی حرف – صدا) مشکل های خواندن مرتبط با نارساخوانی نیز در نظام های خطی واضحی مانند آلمانی و ایتالیایی یاد میگیرند سخت شناسایی میشود. به هر حال بیش از نیمی از کودکان نارساخوان ناتوانی هایی در سه حوزهی شناختی یا بیشتر (پردازش بینایی، پردازش واجی و نامیدن سریع) نشان دادند و ارتباط چشمگیری بین تعداد ناتوانی های شناختی و میزان آسیب در خواندن و هجی کردن وجود دارد. در انگلیسی برای تشخیص نارساخوانی به اختلاف اساسی بین صحت خواندن و سن (یا در بعضی موارد هوشبهر) پرداخته می شود ولی در نظامهای نوشتاری روشن و واضح که در آنها سطح صحت خواندن معمولا بالاست، ملاک مشابهی را نمی توان استفاده کرد (پالسو، ۲۰۰۱).
لعیا علی پور، زهرا نجفی، نزهت قلب نواز،
جلد ۵، شماره ۹۳ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده
جهت نیل به اصل توانبخشی مبتنی بر جامعه روشهای آموزش فراگیر(وارد کردن دانشآموزان دارای معلولیت در کلاسهای عادی)در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است.معلمان این دانشآموزان ممکن است در کار با آنها مشکلاتی را احساس نمایند،این کودکان ممکن است از لحاظ ذهنی،هیجانی و یادگیری با سایر دانشآموزان متفاوت باشند.در این مقاله سعی شده توصیههایی جهت بهبود وضعیت گفتاری،آموزشی و رفتاری دانشآموز در کلاس و محیط آموزشگاه ارائه شود تا توسط مربیان و کارکنان محترم مدارس مورد استفاده قرار گیرد.
آناهیتا خضری،
جلد ۵، شماره ۱۰۵ - ( ۱۱-۱۳۸۹ )
چکیده
کیفیت محیط کلاس تأثیر زیادی در موفقیت دانش آموزان دارد. در محیط سازنده و در کنار معلم خوب، یادگیری بهتر انجام می شود. آموزش فراگیر رویکردی مبتنی بر عادی سازی است و هدف آن آماده کردن فرد با نیازهای ویژه برای زندگی مناسب در جامعه است. در آموزش فراگیر دانش آموزان دارای نیازهای ویژه در کلاس های درس عادی در کنار سایر دانش آموزان با استفاده از خدمات معلم مرجع (رابط) به عنوان تسهیل گر، مشغول به تحصیل می شوند. ایجاد جو روان شناختی برای یادگیری بهتر در نظام آموزشی فراگیرسازی شده، امر مهمی است که به منظور تحقق چنین جوی لازم است معلم به سه عامل روابط، پیشرفت فردی و حفظ نظام کلاس توجه کند. در مقاله حاضر ضمن تعریف این سه عامل، راه کـارهایی بـرای ایجاد روابط مثبت در محیط کلاس، پیشرفت فردی دانش آموزان و حفظ ساماندهی محیط کلاس ارایه می شود.
خانم فاطمه جعفرخانی،
جلد ۵، شماره ۱۱۳ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
محیطهای مجازی میتوانند با استفاده از عناصری چون روایت، تصویر، کلمات و پویانمایی در ترکیب با یکدیگر با روشهای تعاملی ساختار مفهومی مناسبی باسطح درک یادگیرنده و علایق اوفراهم سازند. در واقع یادگیرندگان با سرعت مناسب خود میآموزند و میتوانند بارها خطا کنند بدون اینکه رایانه از ارائه مجدد تمرین خسته و یا به دلیل کندی عمل یا درشت نویسی بیصبر شود. در چنین محیطهای امن یادگیری ثابت شده است که مهارتها قابل انتقال به محیط واقعی است و در مواردی سرعت اجرا نیز بالاتر بوده است. موانع ابزاری در استفاده از این محیط ها به چهار گروه، استفاده نابهجا از ابزار، پشتیبانی در مواقع لازم، مشکلات حرکتی و عکس العمل کاربر تقسیم می شود. نقش معلمان در کاربرد این محیط ها و ارائه مفاهیم راهبردهای یادگیری به تولید کنندگان این محیطها و همچنین ارائه تمرینهای خوب مطرح است.
رویا نبی زاده،
جلد ۶، شماره ۳۴ - ( ۷-۱۳۸۳ )
چکیده
مفهوم سبک یادگیری «سبک یادگیری»اصطلاح جامعی است برای توضیح عواملی که تمامی جنبههای یادگیری را تحتتأثیر قرار میدهند و میتوان آنها را اینطور خلاصه کرد:سبکهای یادگیری رفتارهایی ویژه، شناختی،مؤثر و فیزیولوژیک هستند که بهعنوان شاخصهای نسبتا ثابتی در مورد اینکه یادگیرندگان چگونه محیط یادگیری را درک و با آن تعامل میکنند و به پاسخ میگویند به کار میرود. باید درک شود که یادگیرندگان نارساخوان اولین و بهترین یادگیرندگان هستند و مانند هر یادگیرندهی دیگری تحتتأثیر شرایط مختلف نظریهی سبکهای یادگیری باید در تمرینهای روزانه مدرسه عامل تعیینکنندهای باشد و برای اینکه مؤثر واقع شود باید در تمامی سطح مدرسه که در برگیرندهی محیط یادگیری است اعمال شود. این امر ممکن است دانشآموزان را قادر سازد که راهبردهای آموزگار را دنبال کنند و تشویق شوند اما لزوما به معنی آموزگار در مورد کمک به تشخیص سبکهای یادگیری ترجیحی و مناسب و تشویق گسترش آنها در دانشآموزان مسوولیت دارد. این مثالها به روشن کردن ارتباط بین فراشناخت(یادگیری چگونه آموختن)و(سبکهای یادگیری) ترجیحات یادگیری فرد کمک میکنند،ولی بهطور آشکار این پرسش را نادیده میگیرند که آیا ترجیحات یادگیری دانشآموز برای مناسب شدن یک موقعیت یادگیری باید دستکاری شوند؟با وجود این،آموزگار در مورد کمک به تشخیص سبکهای یادگیری ترجیحی و مناسب و تشویق گسترش آنها در دانشآموزان مسوولیت دارد. این امر به دلیل آن است که الگوی سبکهای یادگیری در برگیرندهی محیط یادگیری، برنامهی درسی و روشهای تدریس است و میتواند کلیدی برای پیشرفت موفقیتآمیز کودکان نارساخوان در مدرسه باشد.
امیرعباس ابراهیمی،
جلد ۶، شماره ۴۸ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
برنامه های غربالگری کودکان مدرسه رو مفید است چراکه می تواند به عنوان روشی برای غربال عملکرد گوش میانی و داخلی استفاده شود. عوامل خطرزا برای آسیب شنوایی، دلالت بر نیاز به غربالگری در خلال دیگر سالهای مدرسه هستند عبارت است از: * نگرانی درباره شنوایی، گفتار، زبان و یادگیری کودک * تاریخچه کاهش شنوایی تاخیری ویا دیرآغاز در خانواده * علائم نشانگانی دربردارنده کاهش شنوایی * نابهنجاری هایی در جمجمه، صورت یا گوش * التهاب گوش میانی دائم یا پی در پی برای بیش از ۳ ماه * ضربه به سر همراه با بیهوشی * مصرف داروهای دارای اثر سمی بر گوش * در معرض سطوح بالقوه زیان آور نویز قرارداشتن شرایط دیگر که در آن غربالگری شنوایی باید انجام شود، هنگام : * آغاز آموزش استثنایی * تکرار یک کلاس * عدم حضور در آخرین غربالگری منظم برنامه ریزی شده * ورود به نظام آموزشی تازه بدون مدرکی دال بر قبولی در غربالگری شنوایی برنامه ریزی شده پیشین است.
عباس علی حسین خانزاده، ساجد یعقوب نژاد،
جلد ۶، شماره ۱۰۶ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
مهارت های اجتماعی به انجام رفتارهای خاص مطابق با هنجارها و الزامات محیط اجتماعی و تعاملات بین فردی، و انجام ندادن یا عدم بروز رفتارهای ناپسند اجتماعی اطلاق می گردد. دارا بودن این مهارت ها استقلال، قابلیت پذیرش و کیفیت مطلوب زندگی را بهبود بخشیده و برای سازش یافتگی اجتماعی و کارکرد بهنجار فرد، مهم هستند. مهارتهای اجتماعی یک فرد بر توانایی او در بازی کردن، یادگیری، کار، و مشارکت در فعالیتهای تفریحی در طول زندگی تأثیر میگذارد. افراد با مشکلات در مهارت ها و قابلیتهای اجتماعی مناسب، در معرض مواجه شدن با پیامدهای منفی از قبیل طرد شدن توسط همسالان، ظهور اختلالهای روانشناختی، اخراج از مدرسه، گوشهگیری، جرم و جنایت و عملکرد تحصیلی پایین هستند. مهارتهای اجتماعی و عدم بروز رفتارهای ضد اجتماعی با استخدام موفق رابطه مثبت دارد. تعامل اجتماعی نقش مهمی را در موقعیتهای استخدام بازی میکند. بنابراین رشد مهارتهای اجتماعی برای افراد به هنگام انتقال آنها از مدرسه به کار ضروری است. بدین ترتیب با توجه به اهمیت بیش از حد مهارت های اجتماعی مرتبط با کار مانند پیروی از دستورات، تقاضای کمک، سهیم کردن اطلاعات کاری و پذیرش انتقاد توسط بیشتر کارفرماها؛ مقاله حاضر سعی بر آن دارد، ضمن بیان تعریف و توصیف مهارتهای اجتماعی و اهمیت و ضروت آموزش این مهارتها در جستجو و حفظ و نگهداری شغلی؛ راهکارها و فرایند چرخه آموزش مهارت های اجتماعی را به تفصیل مورد بحث قرار دهد.
گیتا موللی،
جلد ۷، شماره ۳۵ - ( ۹-۱۳۸۳ )
چکیده
دکتر مونته سوری در خانه کودکان خود مشاهده کرد که کودکان خردسال در محیط آموزشی سرشار از لوازم متناسب با سن کودک (به تصویر صفحه مراجعه شود) ،بهترین یادگیری را دارند؛زیرا اینچنین محیطی میتواند تجربههایی در اختیار کودک بگذارد که بهطور مستقل و با انگیزه خود بیاموزد. ایدههای وی فراتر از کلاسهای مونته سوری بود و در همه حیطهها و روشهای آموزشی جای خود را باز کرد و همه کودکان از کودک دچار ناتوانی یادگیری تا کودکان تیزهوش را در برمیگرفت و به آنان قدرت میداد تا خود بهطور مستقل در تمام طول زندگی از محیط خود بیاموزند و این در حقیقت هدف اصلی این جنبش اصلاحی آموزشی بود. او همچنین دریافت کودکان توانایی خستگی ناپذیری برای جذب معلومات از محیط اطراف خود دارند و مشتاقانه به دستکاری لوازم میپردازند دولت اسپانیا در سال ۱۹۱۷ از وی دعوت کرد در آنجا یک موسسه پژوهشی تاسیس کند.
فاطمه پور فریدونی،
جلد ۹، شماره ۷۵ - ( ۱۲-۱۳۸۶ )
چکیده
روش در این پژوهش پیشینه ی ۲۳۳ بیمار که براساس نمرات بالا و پایین مقیاس سنجش نشانه های ADHD بر طبق ملاک DSM-IV انتخاب شده بودند، توسط سه متخصص بالینی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بین محیط خانوادگی نامناسب و بیماران مبتلا به اختلال سلوک و نافرمانی مقابلهای رابطه وجود دارد و محیط خانوادگی نامناسب در میان این بیماران پیامدهایی همچون پذیرش درمان در مؤسسات غیرروانپزشکی، سوءمصرف مواد و الکل را پیشبینی میکند. بهدلیل طبیعت شرایط دشوار و مشترک این اختلالات و درمان آنها، مشخص شدن و تصریح مسأله محیط خانوادگی آنها ، ضروری است اطلاعاتی که در این زمینه وجود دارد در ارتباط با رابطه ی بین اختلالات رفتار آزارشی با محیط خانوادگی در کودکان دچار اختلال سلوک و اختلال نافرمانی مقابلهای بررسی شود . اطلاعات بسیار کمی وجود دارد که نشان میدهد بین محیط خانوادگی بیماران دچار اختلال بیش فعالی و نقص توجه و کسانی که مبتلا به این اختلال نیستند تفاوت وجود دارد. زمانیکه از مقیاس DSM-IV برای تشخیص استفاده شد، تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد نمرات GFES برای پیشبینی اختلال سلوک با توجه به تأثیرات سن، جنسیت و SES ضریب معناداری را نشان میدهد. تحلیل چند متغیری ANOVA با اطلاعات مربوط به پیگیری ((۶۱/۰) ۱۴۲=n) نشان داد بعد از کنترل تأثیرات تشخیص ، سن، جنسیت و SES ، در محیطهای خانوادگی نامناسب احتمال بیشتری وجود دارد درمان در منزل را به جای رفتن به مؤسسات روانپزشکی بپذیرند.