علی صادقی سیاح، غلامعلی افروز، علی اکبر ارجمندنیا، مسعود غلامعلی لواسانی،
جلد ۲، شماره ۱۵۱ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف:. هدف از پژوهش حاضر، طراحی راهنمای تدوین متون خواندن کاربردی برای دانشآموزان آهسته گام در دورهی ابتدایی میباشد.
روش: این پژوهش به روش اکتشافی طی دو بخش اسنادی و میدانی صورت گرفت. جامعه آماری تمام والدین و معلمان دانشآموزان دبستانی آهستهگام و همچنین کارشناسان حوزه کودکان استثنایی استان همدان بودند. نمونه شامل۱۰۰نفر از والدین و۱۰۰ نفر از معلمان دانشآموزان آهستهگام که به روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای و ۲۰ نفر از متخصصان کودکان استثنایی بودند که به روش در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمعآوری اطلاعات مورد نیاز ، از پرسشنامه نیاز سنجی محقق ساخته برای گردآوری اطلاعات استفاده گردید. از آمار توصیفی( میانگین و درصد) برای پردازش اطلاعات استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد که متون خواندن کاربردی موردنیاز برای دانشآموزان آهستهگام شامل شش مؤلفهی مهارتهای اجتماعی، مهارتهای مراقبت از خود، مهارتهای بهداشت شخصی، مهارتهای غذا خوردن، مهارتهای لباس پوشیدن و مهارتهای زندگی مستقل است. مهارتهای شناساییشده به ترتیب اهمیت قرار گرفتنشان در متون خواندن کاربردی به سه دستهی مهارتهای الزامی، مهارتهای انتخابی و مهارتهای اختیاری تقسیم شدند.
نتیجهگیری: از نتایج به دست آمده در پژوهش حاضر استنباط میشود هرچه متون خواندنی که به دانشآموزان آهستهگام آموزش داده میشود کاربردیتر باشد، یعنی دانشآموزان توانایی خواندن، فهمیدن و کاربست آن متون را در زندگی روزانه و موقعیتهای اجتماعی داشته باشند، عملکردشان در خواندن بهبود مییابد.